30 χρόνια Α1 (Στατιστικές τάσεις από το 1989 και μετά)

Με αφορμή αυτό το tweet αποφάσισα να κάνω κάτι αντίστοιχο και για την Α1 , μιας που το Σάββατο ξεκινάει και το πρωτάθλημα.

Να ξεκινήσω λέγοντας πως τα στατιστικά που έχω , τα ολοκληρωμένα στατιστικά που έχω , για την Α1 είναι από τις χρονιές 1989-1990 μέχρι το 1991-1992 , από το 1993-1994 και από το 1996-1997 μέχρι σήμερα.

Σιγά , σιγά , όπως βλέπετε και στο σάιτ , ανεβαίνουν ολοκληρωμένες χρονιές και πιστεύω πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχω ολοκληρώσει την εισαγωγή των ολοκληρωμένων στατιστικών μέχρι και τη χρονιά 1993-1994 ( για τα υπόλοιπα , θα χρειαστεί να βρω τα Τρίποντα της εποχής…)

Πάμε τώρα στους πίνακες

Pace: Τέλη δεκαετίας του ΄80 , είχαμε πολύ υψηλό ρυθμό στο πρωτάθλημα . Μετά ήρθε ο Μάλκοβιτς ( και οι κλώνοι του , που στην Ελλάδα ζουν και βασιλεύουν ακόμα ) που έριξε πάρα πολύ τον ρυθμό. Μετά ήρθε το 24άρι που μας έσωσε.

Off Rating : Η επιθετική αποτελεσματικότητα έχει περίεργη πορεία. Τέλη του 80 στα ύψη. Με την μείωση του ρυθμού και την προσήλωση στην άμυνα , έπεσε και η αποτελεσματικότητα, η οποία όμως γρήγορα ανέκαμψε και παρέμεινε σε συγκεκριμένα επίπεδα μέχρι τις αρχές αυτής της δεκαετίας . που έφτασε ( και σταθεροποιήθηκε ) σε νέα χαμηλά επίπεδα. Τα τελευταία δυο χρόνια ανεβαίνει ( μήπως είναι η ποιοτική ένεση των 6 Αμερικάνων; )

AST% : Αυτό είναι λίγο άδικο μέτρο για τις πρώτες στατιστικές χρονιές , γιατί μετρούσαν τις ασίστ με το σταγονόμετρο , εξού και τα πολύ χαμηλά νούμερα.

STL% : Περισσότερη άμυνα , περισσότερα κλεψίματα

TO% : Περισσότερη άμυνα , περισσότερα λάθη , αλλά η πτώση στα τελευταία 3-4 χρόνια είναι αξιοσημείωτη…

Offensive Reb% : Από το 34% του 89 , στο 26% του 18. Στην πορεία βέβαια υπήρχαν αυξομειώσεις , έφτασε μάλιστα και στο 34.7% το 2001 , πλέον όμως οι ομάδες προσέχουν πολύ περισσότερο αυτόν τον τομέα.

BLK% : Από τον Φασούλα , στους αθλητικούς Αμερικάνους , 30 χρόνια δρόμος

2pt% : Σχετικά σταθερό τα τελευταία 20 χρόνια , αλλά πραγματικά οι αρχές του 90 ήταν πονόματος

3pt% : Η αύξηση του όγκου των τρίποντων , έφερε και μείωση των ποσοστών ( λογικό ) , όπως επίσης και η μετακίνηση της γραμμής από τα 6.25 στα 6.75.

Ft% : Γίνονται περισσότερα φάουλ σε παίκτες που δεν είναι εύστοχοι;

2pa/Poss : Έτσι είναι η τάση του μπάσκετ , σε κάθε πρωτάθλημα

3pa/Poss : Αντιστρόφως ανάλογα από τα δίποντα.

Fta/Poss : Και πάλι πολλές είναι βολές . Σταματήστε να σφυρίζετε τόσα φάουλ!

Share