Κι αν η ομάδα σου σούταρε σαν τους Χιούστον Ρόκετς;

Υπάρχουν 5 ζώνες σουτ στο μπάσκετ , η Restricted (τα σουτ που προέρχονται μέσα από την απαγορευμένη ζώνη στη ρακέτα ), Paint ( το υπόλοιπο ζωγραφιστό ) , Midrange ( τα σουτ εκτός του ζωγραφιστού και μέσα από το τρίποντο , Corner 3 ( τα γωνιακά τρίποντα ) Above 3 ( τα υπόλοιπα τρίποντα ).

Με βάση τα στατιστικά ( και τη κοινή λογική ) όλα τα σουτ δεν είναι ίδια και κάποια είναι περισσότερο "αποτελεσματικά" από τα άλλα κι αυτό φαίνεται κι από τους πόντους ανά σουτ στην παρακάτω εικόνα.

Όπως βλέπετε τα καλύτερα σουτ είναι αυτά που γίνονται μέσα από την restricted zone και τα τρίποντα ( με τα γωνιακά να είναι λίγο καλύτερα ). 

Το κλου είναι πως τα σουτ από το ζωγραφιστό και τα mid range είναι κακά σουτ.

Αυτό , καιρό τώρα το έχουν καταλάβει οι Χιούστον Ρόκετς και προσπαθούν να σουτάρουν τρίποντα και μέσα από τη restricted zone. 

Φέτος , σπάνε κάθε προηγούμενο ρεκόρ , μιας που έχουν το 82% των σουτ τους από τις ιδανικές ζώνες ! 

Στατιστικά είναι ότι πιο κοντά έχουμε στην τέλεια επίθεση.

Διαβάζοντας λοιπόν αυτό το άρθρο, είπα ας κάνουμε κι εμείς το πείραμα , να δούμε τι και αν θα κέρδιζε κάτι , κάθε ομάδα της Α1 , αν σούταρε σαν τους Χιούστον Ρόκετς.

Ας ξεκινήσουμε με το πως σουτάρει τώρα η κάθε ομάδα της Α1

Όπως βλέπετε και παραπάνω καμία δεν έχει τα ποσοστά του Χιούστον ( λογικό ). Το κοντινότερο στο 82% του Χιούστον είναι το 66% της ΑΕΚ , ΠΑΟ και Κύμης.

Επίσης , έχουμε πάρα πολλά mid range σουτ και μέσα στο ζωγραφιστό . Ειδικά τα mid range θα έπρεπε να είναι πολύ πολύ λιγότερα.

Ας δούμε τώρα τι θα έκαναν αν επιχειρήσουν τα ίδια σουτ που κάνει το Χιούστον.

Για την άσκηση αυτή , θα διατηρήσω τα ποσοστά με το οποία σουτάρει η κάθε ομάδα από κάθε ζώνη . Για παράδειγμα , η ΑΕΚ σουτάρει με 33,9% από το Mid range και κάνει το 11% των σουτ της από εκεί. Θα κρατήσουμε το ποσοστό της στο 33,9% , αλλά θα σουτάρει μόνο το 8% των σουτ της από εκεί.

Θα μετρήσω την αποτελεσματικότητα με βάση το Pps , δηλαδή τους πόντους ανά σουτ

Μόνο ο Ολυμπιακός θα έμενε ανεπηρέαστος σε σύνολο πόντων από αυτήν την αλλαγή κι αυτό όχι γιατί είναι τόσο καλές οι επιλογές που κάνει  ,αλλά γιατί είναι πολύ εύστοχος στα σουτ του.

Όλες οι άλλες ομάδες θα κέρδιζαν τουλάχιστον 2,5 πόντους με μεγάλους κερδισμένους τα Τρίκαλα ( που θα πετύχαιναν +11 πόντους περίπου ) τον Ρέθυμνο και τον Άρη ( που ακόμα και με +7 πόντους θα ήταν τελευταίος στην επίθεση και δε θα άγγιζε τους 70 πόντους , πράγμα που δείχνει πόσο ιστορικά κακός είναι στην επίθεση ).

Καταλαβαίνω φυσικά πως είναι δύσκολο μια ομάδα να εφαρμόσει εύκολα μια τέτοια αλλαγή στην Ελλάδα και λόγω των κανονισμών , αλλά και λόγω των συνεχών αλλαγών και της έλλειψης στρατηγικού πλάνου στις ομάδες ( στις περισσότερες τουλάχιστον ) , αλλά θα ήταν καλό να προσπαθήσουν έστω να κερδίσουν κάτι από το πλήθος στατιστικών που έχουν στα χέρια τους ( οι ομάδες έχουν πρόσβαση στο Synergy για παράδειγμα ).

Share