Articles

30 χρόνια Α1 (Στατιστικές τάσεις από το 1989 και μετά)

Με αφορμή αυτό το tweet αποφάσισα να κάνω κάτι αντίστοιχο και για την Α1 , μιας που το Σάββατο ξεκινάει και το πρωτάθλημα.

Να ξεκινήσω λέγοντας πως τα στατιστικά που έχω , τα ολοκληρωμένα στατιστικά που έχω , για την Α1 είναι από τις χρονιές 1989-1990 μέχρι το 1991-1992 , από το 1993-1994 και από το 1996-1997 μέχρι σήμερα.

Boxscore Plus Minus και VORP , για Α1 και Ευρωλίγκα !

Στην περίοδο λίγο πριν το NBA DRAFT , υπάρχουν διάφοροι καλοί άνθρωποι από την Αμερική , που αποφασίζουν να ασχοληθούν με την Ευρώπη και τα στατιστικά της , έτσι ώστε να δουν και να συγκρίνουν καλύτερα τα international prospects ( ναι τον Doncic ).
O Jacob Goldstein Nylon Calculus , αποφάσισε να υπολογίσει το Box Plus-Minus για 13 πρωταθλήματα εκτός NBA και ανάμεσα τους έχει - προφανώς - την Ευρωλίγκα και - ευτυχώς για εμένα - την Α1 !

Προβλέψεις για την Α1

3 αγωνιστικές έμειναν πριν να λήξει το πρωτάθλημα ( άλλο που αυτές θα γίνουν σε 2 βδομάδες - μπορεί και παραπάνω ) και μόνο 3 θέσεις έχουν ξεκαθαρίσει.

Ο Παναθηναϊκός θα είναι πρώτος , ο Ολυμπιακός δεύτερος και τα Τρίκαλα τελευταία.

Όλες οι υπόλοιπες θέσεις ακόμα παίζονται και πολλές ομάδες διεκδικούν 4άδα , 8άδα και σωτηρία.

Ποιες ομάδες έχουν τις περισσότερες ή τις λιγότερες πιθανότητες ;

Αποφάσισα να χάσω ένα απόγευμα και να τις βρω ( monte carlo simulation στο εξέλ και πολύ copy paste ) και φτάσαμε σε αυτό:

 

<!--more-->

Κι αν η ομάδα σου σούταρε σαν τους Χιούστον Ρόκετς;

Υπάρχουν 5 ζώνες σουτ στο μπάσκετ , η Restricted (τα σουτ που προέρχονται μέσα από την απαγορευμένη ζώνη στη ρακέτα ), Paint ( το υπόλοιπο ζωγραφιστό ) , Midrange ( τα σουτ εκτός του ζωγραφιστού και μέσα από το τρίποντο , Corner 3 ( τα γωνιακά τρίποντα ) Above 3 ( τα υπόλοιπα τρίποντα ).

Με βάση τα στατιστικά ( και τη κοινή λογική ) όλα τα σουτ δεν είναι ίδια και κάποια είναι περισσότερο "αποτελεσματικά" από τα άλλα κι αυτό φαίνεται κι από τους πόντους ανά σουτ στην παρακάτω εικόνα.

Οι καλύτερες πεντάδες της Εθνικής , Net Rating και +/-

Η Εθνική κατάφερε να φτάσει στους 8 του Eurobasket και ο δρόμος είναι ανοιχτός για να πάει ακόμα ψηλότερα. 

Πολύ κουβέντα έγινε ( και γίνεται ) για τον Μίσσα , το ρόστερ και το πως το διαχειρίζεται.

Όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες κουβέντες , υπάρχουν πολλά λόγια , αλλά όχι και πολλά στοιχεία για να τα στηρίξουν αυτά τα λόγια.

Έτσι λοιπόν , αποφάσισα να υπολογίζω τις καλύτερες πεντάδες και άλλα ενδιαφερόντα στατιστικά που προκύπτουν μέσα από αυτές

Ας ξεκινήσουμε με το NET +/- και το απλό +/- που μπορείτε να βρείτε σε ένα οποιοδήποτε boxscore. 

Power Rankings 9ης Αγωνιστικής

Το πρωτάθλημα έφτασε , περίπου , στο 1/3 του και είναι η κατάλληλη στιγμή να ρίξουμε μια - πιο λεπτομερή - ματιά στις ομάδες μέχρι τώρα.

Ξεκινάμε με το πόσο καλύτερες είναι οι ομάδες , σε σχέση με τον μέσο όρο του πρωταθλήματος , αναφορικά με την αποτελεσματικότητα τους:

Οι χειρότεροι της Α1 ( +7 χρονιές )

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα για τη μπασκετική στατιστική κοινότητα είναι το ποιος είναι καλύτερος και το ποιος είναι χειρότερος. Για εμένα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον το ποιος είναι χειρότερος , ειδικά σε βάθος χρόνου.

Οπότε αποφάσισα να δω στην Α1 , ποιοι είναι αυτοί οι παίκτες που βλέπεις πως έχουν κάνει καριέρα στην Α1 και απορείς γιατί. 

Οι πεντάδες και τα +/- της Α1!

Στην αρχή της εβδομάδας και χωρίς καμία ενημέρωση , ο ΕΣΑΚΕ ανανέωσε τη σελίδα του και πρόσθεσε - επιτέλους - μια σελίδα με στατιστικά και κυρίως με αναλυτικά στατιστικά.

Βέβαια είναι λίγο περίπλοκη και δεν έχει και πολλά αναλυτικά στατιστικά , αλλά μη ζητάμε και πολλά έτσι!

Το πιο ενδιαφέρον από αυτά τα στατιστικά είναι οι 5 καλύτερες και χειρότερες πεντάδες και το +/- του κάθε παίκτη στο πρωτάθλημα.

Power Rankings A1 ( 11η αγωνιστική )

Η 11η αγωνιστική ήταν η τελευταία του 2015 και είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε που βρίσκονται οι ομάδες της Α1, σύμφωνα με τα advanced stats τους!